Denim

юли 13, 2019

„Рядко нося нови дънки, всички, които си купувам са винтидж“, споделя в свое интервю Мара Хофман, успешна дизайнерка от Ню Йорк. Тези думи ни накараха да се усмихнем. Уверихме се в две неща – обожаваме деним и не можем без винтидж автентичността. 

Генуа 

Знаете ли, че първите почитатели на дънките са били моряците през XVI век? Те отсъствали дълго време от дома и работили на сурови климатични условия. Често дрехите им се оказвали скъсани, лесно се износвали или губели интензивността на цвета си. По време на пътуване до Индия мореплавателите открили решението на гореспоменатите проблеми. Сдобили се с плътен плат, изработен от памук, който индианците боядисвали с помощта на индиго (естествената растителна боя).

Първите дънки били официално създадени в славната морска република Генуа през XVI век. За местните моряци настъпил щастливият миг да обуят панталони, подходящи за сухо и влажно време. Новото творение се наричало „geanos” или „jeanos” (джинси). И ето как се раждат тенденциите: докато чистели палубата и кораба, мъжете подвивали крачолите си, така че да се виждат глезените им. Към днешна дата можем да видим много „кокалчета“ да се разхождат на свобода, с една дума – красота! Тук идва и интересната част, а именно начинът, по който моряците почиствали своите дънки. Хвърляли мрежите в океана, в тях, разбира се, били джинсите, и ги влачели зад кораба. Както се казва, включвали на програма „ръчно пране“. Съвсем скоро установили, че цветът на денима се превръщал в бял (да вдигне ръка всеки, който има дънки с избелял ефект в гардероба си). Ех, колко винтидж!

Ним, Франция

По-късно идва ред на Франция да започне да произвежда свой вариант на синия памучен плат. Използван е различен по вид материал, наречен „serge de Nimes”. Истината е, че не разполагали с оригиналната технология, но това са скучни подробности.

Златната треска и Бащата на дънките

Леви Щраус живеел в Германия (прехранвал се, купувайки и продавайки деним от Франция), докато не се наложило да емигрира в САЩ, където всъщност се научил да шие. В Сан Франциско интуицията му подсказва, че златотърсачите, които били навсякъде по онова време, се нуждаят от здрави панталони. Предлага им своя продукт от деним и големите продажби стаават факт, любовта към дънките – по-силна от всякога! Скоро всички работници и фермери също били покорени от удобството, ниската цена и лесната поддръжка на денима.

Звезден дъжд – от каубойски истории до модния подиум

Годината е 1950. Елвис Пресли, Джеймс Дийн и други популярни личности започват да носят дънки. Посланието на тренда е „свобода“, а това печели тийнейджърите, които мечтаят за собствени правила и ярка независимост. Налице са колоритни модели и скъсани джинси.

Близо двайсет лета по-късно се раждат и дизайнерските дънки на Калвин Клайн, които се превръщат в униформа на младостта и еталон за личен стил.

 Дънки, джинси, деним, общо взето значението едно и също, но с хиляди вариации. Във Frea ще откриете своята форма, вид и цвят. Очакват ви уникални (в буквалния смисъл) винтидж находки.

Вижте още

FREA MUSE: THI

Помним ясно онзи пролетен следобед когато за първи път срещнахме Ти на поп-ъп събитието Vintage pop-up garden на ул. Христо

Прочети повече

FREA MUSE: LIDIYA

Запознахме се с Лидия на последното ни събитие “FREA Хипермаркет” във “FREA MLADOST” и нямаше как да не забележим нейния

Прочети повече

FREA MUSE: MARINA BJORN

Марина е известен тато артист в София с екстравагантна визия, която много ни допада. Интересува се от Космос и манга

Прочети повече
Количка
Scroll to Top