Frea Vintage Christmas Market

декември 12, 2019

Frea Vintage Christmas Market 2019

Приятели, думите не стигат, за да опишем своето вълнение след последните два дни, прекарани в Галерия Оборище 5! Организирали сме изключителни събития, но това определено се оказа едно от най-красивите досега. Бисерите на свободното въображение бяха навсякъде, многообразието на изкуството се простираше удобно, чувствайки се у дома си.

Опитваме се да правим добро и да живеем в баланс с природата и света. Храната на базара беше приготвена от първия български ресторант с нулев отпадък – Blagichka – Zero Waste от младежи с неравностойно положение.

Решихме да вдъхнем втори живот на тези текстилни отпадъци, превръщайки ги в цветна инсталация. Тук героите са платове – никому ненужни, изхвърлени за рециклиране преди години някъде из Лондон. Всички FREA находки, на които се радваме, стигат до нас благодарение на неправителствени организации, подкрепящи различни световни каузи. Гореспоменатите платове идват заедно с дрехите, които получаваме от Англия. Както сигурно вече се досещате, повечето са остатъци и с тях не може да се ушие нищо. Именно затова решихме да покажем как с на пръв поглед ненужни платове е възможно да се създаде изкуство – цветна арт инсталация. Разбира се, имаме цел! Мечтаем да вдъхновим повече хора да творят вместо да изхвърлят. Изоставените на сметищата дрехи и текстилни предмети гният с години, при което се отделят метан, токсичен варовик, газ (дрехите от небиоразградими материали отлежават на сметището повече от 200 години). Ние добре познаваме жизнения цикъл на дрехите и влиянието му върху околната среда, знаем какви са проблемите, но също така вярваме, че сме открили решенията. Изкуството е красиво, няма име, раса и пол. Изкуството обединява и… спасява.

Escape room, oрганизиран от European Commission.

Вижте още

FREA MUSE: THI

Помним ясно онзи пролетен следобед когато за първи път срещнахме Ти на поп-ъп събитието Vintage pop-up garden на ул. Христо

Прочети повече

FREA MUSE: LIDIYA

Запознахме се с Лидия на последното ни събитие “FREA Хипермаркет” във “FREA MLADOST” и нямаше как да не забележим нейния

Прочети повече

FREA MUSE: MARINA BJORN

Марина е известен тато артист в София с екстравагантна визия, която много ни допада. Интересува се от Космос и манга

Прочети повече
Количка
Scroll to Top