Sustainable Fashion (Устойчива мода)

септември 9, 2019

Природата заслужава уважение и почит. Ако мислим и живеем екологично, то сякаш ѝ поднасяме реверанс, изразявайки своята благодарност. Един от най-големите врагове на околната среда е модната индустрия. За никого не е тайна, че при производството на повечето дрехи се използват химикали и други вредни вещества, които замърсяват земята, водата, унищожават рибите и животните. Разбира се, категорично влияят изключително зле и на здравето ни.

Купуваме ли повече артикули, отколкото са ни необходими?

Риторичен въпрос. Светът мълчаливо наблюдава ерозията на естествената красота. „Бързата мода“ наистина много бърза – свикнала е почти мигновено да се настанява в гардероба. Но какво се случва, когато се наситим на придобивките? Сметищата отдавна са дом на тъжни, захвърлени дрехи и текстилни принадлежности. Години наред те гният и тровят планетата.

Устойчив мироглед – без пестициди и химически торове Опозицията не спи. Светлината в тунела е „устойчивата мода“. Не е агресивна към потребителите, има своята философия за живот и е отговор на много от проблемите, засягащи екосистемата. Целта ѝ е да промени глобално представите ни за отпадъците, еконавиците, обработката на суровините и социалната отговорност към работещите в сферата. Какво всъщност е sustainable fashion? Не, не си представяйте, че новата ви рокля ще бъде биоразградима, изработена от преработен картон (макар това да е интересна идея и донякъде истина).

„Устойчивата мода“ е начин на съществуване извън порочния кръг на хищната консумация. Засяга етични въпроси, държи на високото качество, чистото производство и определено обича редизайна. При „устойчивата мода“ всичко е лично, важно, значимо, смислено и „зелено“. В този случай за направата на дрехи се използват естествени природни материали, плод на биодинамично- или органично земеделие, отгледани с ангажираност, рециклирани.

Някои от тях са:
 Органичен/био памук;
 Коноп;
 Органична/сурова коприна;
 Рециклиран лен;
 Рециклиран деним;
 Растителни екстракти и естествени продукти;
 Рециклирано стъкло;
 Бамбук и др.

С любов към природните ресурси и твоя бюджет

Ако второто ти име е fashion lover, но не желаеш да си част от отрицателното влияние на „бързата мода“ и свръхпроизводството към Земята, тогава добре дошъл в семейството на „устойчивата мода“.

Във FREA те очакват винтидж находки с история и екокауза – време е обаче ти да им подариш бъдеще.

Вижте още

FREA MUSE: THI

Помним ясно онзи пролетен следобед когато за първи път срещнахме Ти на поп-ъп събитието Vintage pop-up garden на ул. Христо

Прочети повече

FREA MUSE: LIDIYA

Запознахме се с Лидия на последното ни събитие “FREA Хипермаркет” във “FREA MLADOST” и нямаше как да не забележим нейния

Прочети повече

FREA MUSE: MARINA BJORN

Марина е известен тато артист в София с екстравагантна визия, която много ни допада. Интересува се от Космос и манга

Прочети повече
Количка
Scroll to Top